Tel. podpora: (Po-Pá 8-15) +420 773 287 300
Patentoid Blog Jak postupovat při převodu ochranné známky

Jak postupovat při převodu ochranné známky

18.07.2017

Prodáváte či rušíte firmu nebo svůj podíl a chcete převést ochrannou známku na jinou osobu? Pak vás jistě čeká převod ochranné známky. Jak uskutečnit převod ochranné známky, na co byste si měli dát pozor a co vše k tomu budete potřebovat?

Co je to převod ochranné známky

Převod ochranné známky je dobrovolné přenesení práv ochranné známky na jinou osobu (nabyvatele). Převést můžete jak kompletní práva k ochranné známce, tak jen částečná vztahující se jen k některým výrobkům či službám.

Jak provést převod ochranné známky

Převod ochranné známky stejně jako samotná registrace probíhá na Úřadu průmyslového vlastnictví (ÚPV). Jakmile se s nabyvatelem domluvíte na všech podmínkách převodu, je třeba zajít na ÚPV, kde musíte doložit podepsaný formulář s potvrzením o převodu. ÚPV nevyžaduje na tomto formuláři úředně ověřené podpisy. Převod můžete uskutečnit i elektronicky. Pak není nutné dokládat originální formulář v písemné podobě.

Budete také připravovat a podepisovat převodní smlouvu s budoucím vlastníkem. Hodnota ochranné známky a podmínky převodu jsou čistě na dohodě mezi vámi jakožto vlastníkem a nabyvatelem. Tuto smlouvu však na ÚPV dokládat nemusíte, ÚPV nijak nezkoumá dohody obou stran ani do nich nezasahuje.

Platnost převodu ochranné známky začíná dnem zápisu převodu do rejstříku.

Chcete ochrannou známku pouze pronajímat?

Pokud chcete zůstat i nadále vlastníkem ochranné známky, ale chcete umožnit užívání ochranné známky i jiným subjektům, můžete jim poskytnout licenci o užívání. V tomto případě se ale nejedná o převod ochranné známky, ale o licencované užívání. Jde o stav, kdy v podstatě pronajímáte svou ochrannou známku k užívání někomu dalšímu za účelem zisku. Zda licenci poskytnete za jednorázový či paušální poplatek, je jen na vás. Děje se tak například v případě franšízy.

Sečteno podtrženo

Chcete-li přenechat práva ke své ochranné známce jiné osobě, jedná se o převod ochranné známky. Chcete-li poskytnout někomu jinému pouze užívání ochranné známky, přičemž chcete zůstat vlastníkem, poslouží vám k tomu licence.

Pro převod ochranné známky budete potřebovat připravit a podepsat převodní smlouvu s podmínkami převodu. Převod uskutečníte na ÚPV, kde doložíte pouze podepsaný formulář s potvrzením převodu. Samotnou smlouvu předkládat nemusíte a podpisy na formuláři nemusí být ověřené.

 

Chcete převést ochrannou známku? Rádi vám s tím pomůžeme.

CHCI PŘEVÉST OCHRANNOU ZNÁMKU

Patentoid Copyright © 2024 Patentoid s.r.o.
Designed by Beneš & Michl