Tel. podpora: (Po-Pá 8-15) +420 773 287 300
Patentoid Blog Jak na ochranné známky produktů nabízených v e-shopu

Jak na ochranné známky produktů nabízených v e-shopu

17.01.2017

Užívání cizí ochranné známky je samozřejmě zakázáno. To je totiž její podstatou. Co ale dělat, když e-shop prodává některé produkty či služby, které jsou chráněny ochrannou známkou, a zároveň se nejedná o autorizovaný prodej? Je takový prodej vůbec možný?

Prodej produktů přes e-shop

Ochrannou známku definuje zákon § 1 zákona č. 441/2003 Sb., o ochranných známkách. Detailně jsme se o tomto rozepsali v článku co je ochranná známka.

Dnes je naprosto běžnou záležitostí, že e-shopy nabízejí kromě vlastních produktů i produkty jiných výrobců. Ty mohou být chráněny ochrannou známkou několika způsoby. Buď je chráněna značka výrobce, název samotného produktu, tvar produktu, nebo dokonce jeho obal. Jedná-li se o autorizovaný prodej, pak je vše v naprostém pořádku. Co když se ale o autorizovaný prodej nejedná?

I takovéto produkty smíte prodávat, a tudíž používat ochrannou známku. Musíte se ale řídit určitými pravidly. Existuje totiž výjimka, která užívání ochranné známky povoluje. Výjimka je definovaná zákonem § 10 odst. 1 písm. c), který tvrdí, že můžete cizí ochrannou známku užívat v nezbytných případech k určení účelu výrobku nebo služby. Co musíte tedy udělat proto, abyste mohli prodávat produkty cizích výrobců, které jsou chráněny? 

  • Užívat ochrannou známku pouze v případech nezbytných k určení účelu výrobku/služby.

  • Nenavozovat jejím užíváním dojem, že se jedná o autorizovaný prodej.

  • Užívat ji v souladu s pravidly hospodářské soutěže, dobrými mravy a obchodními zvyklostmi.

Konkrétní příklad

Představte si, že vlastníte e-shop, který se zaměřuje na prodej náhradních dílů pro automobily. Abyste mohli dané díly vůbec prodávat, musíte logicky uvést značky aut, pro které jsou díly určeny. Všechny značky jsou bez výjimky chráněny ochrannou známkou. Zároveň si ale musíte uvědomit, že nejste autorizovaným prodejcem a neprodáváte originální autodíly.

V rámci této problematiky vám plynou následující možnosti a povinnosti:

  • Na svém e-shopu můžete používat značky automobilů, pro které jsou díly určeny.

  • Zároveň musíte uvést informaci, že nejste autorizovaným prodejcem dílů uvedených značek.

Tím máte vše splněno. Dokonce k tomu ani nepotřebujete souhlas vlastníka, a ten vám zároveň nemůže užívání značky zakázat. Rovněž nemusíte tuto skutečnost ani nikomu hlásit.

Rozjíždíte vlastní e-shop?

Pokud se teprve chystáte založit vlastní e-shop, máte nyní přehled, jak pracovat s ochrannými známkami ostatních výrobců.

V případě, že se teprve rozhodujete, jaké řešení e-shopu si vyberete, doporučujeme vám prohlédnout si řešení na pronájem obchodů od společnosti Shoptet, které můžete mít i zdarma.




Zdroje:

https://business.center.cz/business/pravo/zakony/ochranne_znamky/

https://pravopropodnikatele.cz/uzivani-ochranne-znamky-pri-prodeji-v-e-shopu/

https://www.upv.cz/cs/prumyslova-prava/ochranne-znamky.html

 

Patentoid Copyright © 2024 Patentoid s.r.o.
Designed by Beneš & Michl