Tel. podpora: (Po-Pá 8-15) +420 773 287 300
Patentoid Blog Prodej ochranné známky

Prodej ochranné známky

19.10.2015

Práva k ochranné známce jsou majetkem, se kterým lze obchodovat. Pojďme se podívat, jak takový prodej probíhá.

Důvod prodeje

S ochrannou známkou můžete nakládat dle libovolného uvážení. Pokud ji již nepotřebujete, například jste daný produkt přestali vyrábět a k novému produktu či službě se nehodí, můžete se rozhodnout známku prodat. K prodeji se tak můžete rozhodnout dobrovolně.

Další a méně příjemnou možností (pro prodejce) je prodej na příkaz správce insolvenční podstaty. Ochranná známka je totiž majetkem společnosti a často má vysokou cenu. Může tedy posloužit i k úhradě závazků.

Převod ochranné známky

Převod ochranné známky z vlastníka (prodejce) na nabyvatele (kupujícího) je projevem vůle stran. Úřad průmyslového vlastnictví nijak nezkoumá obsah dohody a v tomto směru do prodeje nijak nezasahuje. Úřadu se nemusí dokládat ani převodní smlouva, postačí pouze podepsaný formulář s potvrzením o převodu. Žádost o zápis v rejstříku je následně oprávněna podat kterákoliv ze smluvních stran.
Součástí žádosti musí být doklad nebo potvrzení o převodu. K žádosti není třeba ověřený podpis a lze ji podat i online.

V poměrně nedávné historii se prodávala pro Čechy relativně známá ochranná známka OP Prostějov Profashion. K prodeji byla využita elektronická aukce. OP Prostějov Profashion se nakonec koncem roku 2013 vydražil za 790 000 Kč.

Prodej známky a DPH

Prodej ochranné známky je jako prodej jakéhokoli jiného majetku, či zboží. Pokud jste tedy plátce DPH, vše se řídí stejně, jakobyste prodávali jakýkoli jiný produkt - tedy k dané ceně připočtete platné DPH

Při prodeji OZ do zahraničí se opět uplatňují stejná pravidla jako při prodeji produktu.

Chcete-li pomoci s prodejem ochranné známky, neváhejte nás kontaktovat.

Patentoid Copyright © 2024 Patentoid s.r.o.
Designed by Beneš & Michl