Tel. podpora: (Po-Pá 8-15) +420 773 287 300
Patentoid Blog Víte, že ochranná známka může chránit i vaši internetovou doménu?

Víte, že ochranná známka může chránit i vaši internetovou doménu?

23.04.2020

S rozvojem internetového obchodu stále častěji dochází k situacím, kdy si nově vzniklé firmy registrují domény. Tyto se nápadně podobají doménám společností, které svou značku budují dlouhá léta. 

Důvodem podobnosti je obvykle snaha se přiživit na pověsti a klientele zavedené konkurence, případně úmysl tuto doménu „výhodně“ prodat. Pro označení tohoto jednání se vžil pojem „domain name grabbing“ či „cybersquatting“. Typickým příkladem jsou např. domény TV-NOVA.COM, OSKAR.CZ nebo PILSNER-URGUEL.COM, ale i další.

V mnohých případech tito vychytralí lidé dokonce doménové jméno ani ve skutečnosti neužívají. Svou registrací však brání v registraci těm lidem, kteří by měli právo onu doménu užívat.

Lze se však proti tomuto parazitování účinně bránit?

Některé západní země již přistoupily ke specializované úpravě. Např. v USA platí Anti-cybersquatting Consumer Protection Act. V České republice však v současnosti neexistuje zákon, který by chránil domény zavedených firem.

V našem právním prostředí proto nezbývá než se podobným praktikám bránit pomocí jiného zákona, konkrétně zákona o nekalé soutěži.

Zvláštní význam v těchto sporech mají ochranné známky. Zákon je totiž nakloněn zejména těm osobám, které mohou svůj nárok na doménu prokázat registrovanou ochrannou známkou, svým vlastním jménem nebo názvem obchodní firmy.

Výhoda ochranné známky spočívá navíc v tom, že se její ochrana nevztahuje pouze na jedno konkrétní znění. Vztahuje se také na označení, které je pro běžného spotřebitele s touto známkou zaměnitelné.

Vlastník ochranné známky je i proto lépe chráněn v případech, kdy někdo využívá doménové jméno podobné jeho známce (popř. jméno pro běžného spotřebitele s jeho známkou zaměnitelné).

Zvažujete ochranu své internetové domény? Registrujte si ochrannou známku přes nás.

Potřebujete registrovat ochrannou známku?
Využijte naší službu registrace ohranných známek.

Pouze za 10 490 Kč Kč bez DPH na období 10 let.

  • Specializovaní odborníci s více jak 10 letými zkušenostmi
  • Vše online bez nutnosti osobního setkání
  • Snadné vyplnění online objednávky

Chci svou ochrannou známku

Více informací o registraci Ochranných známek

Patentoid Copyright © 2024 Patentoid s.r.o.
Designed by Beneš & Michl