Tel. podpora: (Po-Pá 8-15) +420 773 287 300
Patentoid Blog Nejznámější případy zneužití ochranné známky

Nejznámější případy zneužití ochranné známky

12.01.2017

McDonalds, iPhone, Sberbank nebo například Facebook. Značky, které jsou známé po celém světě. Samozřejmě, že je jejich majitelé chrání ochrannou známkou, avšak i přesto se všechny jmenované dostaly minimálně do jednoho sporu. Pojďme se podívat na ty nejznámější případy zneužití.

McDonald’s versus separatisté

Ve východoukrajinském městě Doněck měl řetězec McDonald’s jednu ze svých poboček. Po vyhlášení separatistické republiky v roce 2014 však pobočku v oblasti zrušila. Toho využili místní podnikatelé, kteří v těch samých prostorách otevřeli kopii restaurace McDonald’s s názvem DonMak, který odkazuje na název města Doněck.

Nejenže restaurace DonMak využívá stejné knowhow, ale převzala barvy a také typické logo tvořící písmeno M dvěma oblouky.

McDonald’s podruhé, tentokrát vítězně

Společnost McDonald’s se dostala i do dalšího sporu. Tentokrát se singapurskou společností Future Enterprises, která si chtěla v Evropské Unii zaregistrovat název MACCOFFEE, a to jako ochrannou známku pro potraviny a nápoje. Evropský Úřad průmyslového vlastnictví žádost o registraci zamítl, načež se firma Future Enterprises obrátila na soud. Soud ale dal za pravdu americkému řetězci, který vlastní exkluzivní právo na používání výrazů Mc nebo Mac u názvů potravin a nápojů. Podle soudu by registrací této ochranné známky těžila singapurská firma z dobré pověsti firmy McDonald’s.

Sberbank nebo Sběr Baňk?

Jedná se asi o nejkontroverznější případ, který se v oblasti ochranných známek odehrál na území České republiky. Ruská bankovní společnost Sberbank s bohatou historií v roce 2012 vstoupila na český trh. Podnikatel Pavel Juránek si však již v srpnu 2011 zaregistroval doménu sberbank.cz a zároveň svou doménu podpořil založením společnosti Sběr Baňk s.r.o. Ruské bance tak nezbylo nic jiného než registrace nepraktické domény sberbankcz.cz.

Banka se však obrátila na soud s tím, že majitelem domény sberbank.cz je spekulant, jelikož jeho firma Sběr Baňk nevyvíjí žádnou aktivitu. Po dlouhých sporech byla nakonec doména předána bance.

Facebook a Čína

Společnost Apple nebyla jedinou americkou společností, která řešila spor o ochranné známce na území Číny. Oproti Applu byl však Facebook úspěšný. O co šlo v tomto případě?

Jistá čínská potravinářská společnost v Číně v roce 2011 podala žádost o registraci ochranné známky “face book”, která byla v roce 2014 přijata. To se samozřejmě nelíbilo americké společnosti Facebook, která se obrátila na soud. Na první pohled se může zdát vítězství pro Facebook jasné. Problémem ale bylo, že čínská vláda sociální síť Facebook na svém území blokuje. Přesto soudy rozhodly o vítězství Facebooku, protože by se potravinářská firma dopouštěla užíváním značky “face book” napodobování a těžení z pověsti Facebooku.

A co vy? Chráníte svou značku před nekalým jednáním konkurence? Zaregistrujte si ochrannou známku pomocí online formuláře.



Zdroje:

McDonald’s, Sberbank:

https://zpravy.aktualne.cz/

Sberbank:

http://e-svet.e15.cz/internet/sberbank-se-uz-ctyri-roky-soudi-o-domenu-s-obskurni-firmou-sber-bank-1265095

Facebook:

http://www.ceskenoviny.cz/zpravy/facebook-v-cine-vyhral-spor-o-ochrannou-znamku/1347761

Patentoid Copyright © 2024 Patentoid s.r.o.
Designed by Beneš & Michl