Tel. podpora: (Po-Pá 8-15) +420 773 287 300
Patentoid Blog Kdy myslet na prodloužení platnosti ochranné známky

Kdy myslet na prodloužení platnosti ochranné známky

28.09.2017

Možná je tomu už nějaký pátek, co jste registrovali svou ochrannou známku. Pokud se jedná o několik let, je třeba být na pozoru. Samotnou registrací ochranné známky totiž pro vás bohužel vše nekončí. Kdy je třeba myslet na prodloužení OZ a jak na to? To si nyní vysvětlíme.

PLATNOST OCHRANNÉ ZNÁMKY ČINÍ 10 LET

Abyste se i nadále chránili před konkurencí, je třeba po uplynutí této doby obnovení ochranné známky. Na rozdíl od průmyslového vzoru, který lze prodloužit pouze na 5 let a pouze 4x (tedy dohromady celkem na 25 let), ochrannou známku můžete prodlužovat vždy znovu na 10 let a navíc přesně tolikrát, kolikrát chcete. Přesnou definici naleznete v § 29 zák. č. 441/2003 Sb., o ochranných známkách.

Periodické obnovování skýtá řadu výhod, jednou z nich je například jistota, že Vám vaše OZ zůstane po celou dobu existence firmy. To vše ovšem jen za předpokladu, že ji vždy včas obnovíte.

KDY JE DOBRÉ PODAT ŽÁDOST O OBNOVU OCHRANNÉ ZNÁMKY

Platnost ochranné známky si musíte bohužel ohlídat sami. Není tomu stejně jako například v  případě domény, kde vás její poskytovatel na blížící se datum expirace včas několikrát upozorní. Upomínky na 10 let dopředu se vytvářejí složitě, a proto byste měli mít na paměti, že se pomalu schyluje ke konci platnosti OZ.

A kdy je třeba myslet na prodloužení OZ? Je ideální prodloužení OZ řešit s předstihem, tedy přesněji v průběhu posledního roku platnosti. V posledním roce platnosti si ÚPV účtuje za obnovu vaší ochranné známky 4 490 Kč. Může se ale také stát, že žádost nestihnete podat včas. Co pak?

CO KDYŽ TO NESITHNU? 

Když to nestihnete, nezoufejte. V případě, že žádost o obnovu platnosti ochranné známky nepodáte do konce její platnosti, můžete tak učinit v tzv. poshovovací lhůtě, která trvá 6 měsíců od data konce platnosti. Horší zprávou je, že pokud platnost OZ obnovíte v poshovovací lhůtě, musíte za obnovení uhradit dvojnásobný poplatek.

Pokud tak neučiníte ani během poshovovací lhůty, ochranná známka nenávratně zaniká, přičemž zánik ochranné známky je poté zapsán v rejstříku OZ.

KDO A JAK MŮŽE PODAT ŽÁDOST O OBNOVU

Je třeba mít na paměti, že obnovu ochranné známky může provést pouze její vlastník. Případně můžete plnou mocí pověřit jinou osobu, která žádost vyřídí za vás.

Jak nejjednodušeji prodloužit svou ochrannou známku? Starosti s obnovením platnosti vaší OZ můžete nechat na nás. Stačí když vyplníte náš online formulář a my se o vše postaráme.

 

Patentoid Copyright © 2024 Patentoid s.r.o.
Designed by Beneš & Michl